L'Associació de Veïns d'Establiments s’integra en la Plataforma d’afectats per la nova central elèctrica del Parc Bit

El passat mes d’abril el Govern Balear i Sampol Ingeniería y Obras van presentar el projecte de la nova central elèctrica de cogeneració situada al Parc Bit. Tant els representants de l’empresa com el president del Govern Balear i el seu conseller d’Economia van coincidir a l’hora de valorar-lo po­si­ti­vament. La nova central permetrà generar energia elèctrica i tèrmica combinades per al metro de Palma i l'hospital de Son Espases. Durant la presentació, el president Antich va qualificar aquest projecte “d'una bona noticia per a tothom”, si bé no es va esmentar l’impacte mediambiental que causaria entre la població.

De seguida, gent de les urbanitzacions de ses Rotgetes y Jardín de Flores es van preocupar per les repercussions mediambientals que comporta la construcció d'una fàbrica d’elec­tri­citat. A ells s’hi afegiren un parell d'associacions de veïns i de pares. Es va crear una Plataforma contrària a la central, de la qual formen part entitats veïnals d’Establiments, es Verger i s’Esgleieta, ses Rotges i Jardín de Flores. La plataforma va proumore la recollida de firmes i ha enviat cartes als portaves del grups polítics del Parlament Balear, la batlessa de Palma i els presidents del Consell Insular i del Govern Balear.

Per la seva part, l’Ajuntament de Bunyola ha presentat al·lega­cions al projecte y la Plataforma n’ha enviat en contra a la Con­se­lleria de Comerç, Indústria i Energia. La Plataforma també ha demanat al batle d’Esporles l’informe d’impacte mediambiental que Sampol li va remetre i l’ha instat a presentar una moció contra la construcció de la central.
Segons el director del Parc Bit, Sampol ha reduït la potència de planta de 50.000 kw a quasi 20.000 kw. Això, vol dir que la quan­titat de gasos contaminants produïts es reduirà un 25 per cent.

Les acccions contra la nova central elèctrica continuen.

FÉU CLIC AQUÍ PER TENIR MÉS INFORMACIÓ DE LA PLATAFORMA, DE LES RESSENYES DE PREMSA I DEL BOIB

Comentaris

Anònim ha dit…
La integració de les centrals elèctriques dins els nuclis urbans és la millor forma per estalviar energia i recursos. Les centrals de cogeneració aprofiten el calor que es despren en la generació d'energia elèctrica per encalentir o refredar (a través d'un procés d'absorció) les nostres llars, hospitals, indústries, etc.

S'aprofita el doble d'energia que amb una de les centrals convencionals i a més no es tuda traslladant-la com passa ara amb es Murterar.

Pens que no s'ha d'identificar una central de cogeneració amb una tèrmica com sa de's murterar, ni molt menys. Greenpeace, Amigos de la tierra i fins i tot el GOB ho defensen. El que a més s'ha de fer, però, és controlar d'una vegada el consum. Aquest creixement exponencial de consum fa que cada vegada es necessitin més centrals, com ses de cas tresorer. Si d'una vegada plantejessim un nou sistema energètic per ses illes tot aniria millor.

Pens que ara més que mai s'ha d'stalviar energia, i ara més que mai hauríem de defensar aquestes centrals i criticar les que realment fan mal, com es Murterar.

Crec que sa descentralització energètica és sa millor opció per aprofitar molt millor els pocs recursos que ens queden i així guanyar temps per seguir investigant i millorant les energies renovables per arribar a aconseguir eficiències competitives envers ses formes de producció elèctrica convencionals.

Entrades populars d'aquest blog

Programa d'activitats del grup excursionista Los Saltamontes d'Establiments