La junta de l'Associació de Veïns va presentar el resum de les gestions i l'estat de comptes a l'assemblea general del 13 de desembre

Els aspectes que han centrat l’activitat de la junta directiva el 2010 han estat:
  • organització de les festes d’hivern i d’estiu
  • millora de la seguretat de les carreteres d’Esporles i Puigpunyent a través de reunions amb el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma
  • dotació d’aigua potable amb reunions amb polítics i actes reivindicatius
  • reivindicació del camí de Can Mallol
  • les al·legacions al Peri
  • participació en reunions del Districte Nord, Consell de Barri i Regidoria de Participació Ciutadana
CARRETERES La principal via de comunicació d'Establiments serà un poc més segura si l'Ajuntament de Palma i el Consell acompleixen els acords arribats amb l'Associació de Veïns, que a les darreres setmanes ha mantingut un parell de reunions amb tècnics de les dues institucions.
Es pintarà una vorera a la banda esquerra en direcció a Esporles i es col·lo­caran passos per a vianants elevats a un parell de parades d'au­to­bús. Això obligarà als vehicles a circular a menys velocitat de la que ho fan habitualment.
L’Ajuntament ha presentat una solució provisional de pas de vianants, llom d’ase, llums intermitents i senyalització de velocitat i d’obstacles, voravia pintada en trams (sense modificar sa cuneta), en la carretera d’Esporles, des de Sa Nostra fins Es Muntant.
- Passos de vianants elevats: Es Muntant, Es Rutló, carrer Antoni Borràs, Casal de Barri i Sa Nostra.
- Llom d’ase: abans del Muntant, Camí d’Es Forn d’Es Vidre, volta abans de l’Unitat de Salut (venint d’Es Muntant), Can Tiarrenou.
- Voravia pintada: en trams de la carretera, guanyant àrea a la carretera, a fi de facilitar i senyalitzar el pas (s’entén que provisionalment).
- Llums intermitents: Es Muntant, abans i després de la corba cantonada Camí del Delme.
- Senyalització de velocitat i d’obstacles: en cada punt de pas de via­nants, llums intermitents i lloms d’ase.
- - Limitació de velocitat a 40 km/h en cada pas de vianants elevat, llevat del d’Es Rutló que seria a 30 km/h.
Pel que fa la carretera de Puigpunyent, el Consell estudiarà reduir la velocitat màxima del trànsit de vehicles.
AIGUA POTABLE “Ens comprometem a estudiar la demanda dels veïns que no disposen d'aigua potable ni clavegueram sanitari" va afirmar el regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Palma a la pregunta del grup municipal del Partit Popular sobre si resoldran aquesta demana a l'actual legislatura. El regidor d'Hisenda i la regidora d'Urbanisme no concretaren quan es podrien fer les obres ni si hi ha una partida pressupostària per a engegar-les. El regidor va dir que els veïns haurien d'assumir una part del cost de les obres, les quals "es podrien fer després que es facin les de la ubanització de Bellavista". La regidora d'Urbanisme va recordar que hi ha un Peri pendent, però va passar per alt que l'Associació de Veïns espera la resposta a les al·legacions presentades a principis del 2007.
El PP va recordar a l'equip de govern municipal que el 2008 es va aprovar una moció per la qual l'Ajuntament havia de dotar d'aigua potable i clavegueram a les zones en risc sanitari i a petició dels veïns, dos requisits que es donen a Establiments.
Prop de vint veïnats assistiren al ple de l'Ajuntament de Palma celebrat el 29 de novembre. S'hi va llegir un manifest sol·licitant aquest serveis i dos veïns ex­posaren la seva decepció per la manca d'acció de l'Ajuntament en aquest tema. Durant el ple i a la plaça de Cort els veïns exhibiren una pancarta i cartells rei­vindicatius.
PERI text per redactar (Àngel, Paco o Pedro)
CENTRE DE SALUT Per les informacions no oficials que tenim, de moment no es produirà el trasllat de l’actual centre al Casal de Barri. La manifestació d’octubre del 2009 va aconseguir que no s’enduguessin el centre da salut del poble, però queda pendent la ubicació del nou sense barreres arquitectòniques. En dues ocasions l’Associació de Veïns ha fet arribar a l’Ajuntament les propostes d’ubicació. No ens han contestat.
CAMÍ DE CAN MALLOL L’Ajuntament de Palma ha requerit el propietari de la finca de Can Mallol que elimini les barreres que impedeixen el pas de persones i vehicles pel camí que travessa la finca, el traçat del qual fa generacions que empra la gent. Segons l’escrit del Departament de Patrimoni del 3 de novembre ha de obrir i deixar lliure “el tram que ha estat objecte de tancament del vial anomenat Can Mallol que té entrada per la carretera d’Esporles i sortides en el Parc Bit i en el terme d’Esporles i procedir a la retirada de qualsevol obstacle que impedeixi el pas de vianants o l’accés rodat. Si no es compleix aquest requeriment, l’Ajuntament procedirà a costa dels obligats”.
Amb aquesta notificació, es reconeix el dret de pas pel camí tradicional amb les mateixes condicions que es trobava abans que l’actual propietari el desviés per una part de la seva finca i per terreny que no són seus, cosa que feia perillar molt la continuïtat d’aquest camí, que històricament ha servir per unir les poblacions de Establiments, s’Esgleieta, Valldemossa, Bunyola i Esporles.
L’any passat l’Associació de Veïns d’Establiments va ser una de les im­pul­so­res de la recuperació del camí amb un recollida de firmes i escrits de denuncia de l’ocupació arbitrària d’un espai públic per una persona o entitat privada.
AUTOBÚS El passat mes de maig, l'Associació de Veïns va requerir a l'Ajun­ta­ment de Palma que millorés les parades d'autobús d'Establiments. Hi manquen mar­que­sines i la gent ha d'esperar a la carretera i per creuar d'una banda a l'altra de la carretera a penes hi ha passos per a vianants. La resposta va ser aquesta:En relació a la petició de l'AAVV d'Establiments, a la qual ens rei­te­ren la seva demanda de millorar les parades d'autobús de la carretera d'Es­por­les, li fem saber, que de l'informe demanat al departament tècnic es desprèn que no és possible la col·locació d'un altre tipus de parada degut a les carac­te­rístiques de la via que no conta, en la majoria dels casos, ni amb voravia ni amb voral que permeti la instal·lació de marquesines amb sostre.

Per tal motiu es procedirà a traslladar la seva petició al Consell Insular de Mallorca, organisme competent al tractar-se d'una carretera, per que realitzi les obres de condicionament adients, amb la finalitat de millorar l'estat de la superfície de les parades".

CONSELL DE BARRI El mes de febrer es va constituir i el 17 de novembre va tenir lloc la primera reunió, a la qual estaven convocades les entitats i asso­ciacions del poble. Hi feren acte de presència les associacions de veïns i la de mares i pares. El director general de Participació Ciutadana de l'Ajun­tament va presidir una reunió a la qual es van repassar les demandes que l'Associació de Veïns ha enviat reiteradament a l'Ajuntament de Palma, entre les quals destaca la dotació de voreres, un nou centre de salut i la dotació d'aigua.
A partir de maig de l'any s'obri la possibilitat que l'Associació de Veïns gestioni el casal de barri. Un dels punts del dia va ser la presentació de l'Agenda Local 21, que conté pautes per millorar el medi ambient a l'hora de planificar actuacions públiques o privades.
COMUNICACIÓ Els mitjans de comunicació s’han fet ressò de les reivin­di­ca­cions d’Esta­bliments. La premsa escrita i les televisions ha publicat re­por­tatges sobre
  • la inseguretat de la carretera
  • la manca d’aigua potable
Per la seva part, l’Associació de Veïns ha fet difusió de les gestions a través de:
  • revista Rutló
  • fulls informatius
  • panells informatius de les places de l’església i de Rutló
  • blog Notícies d’Establiments
  • reunions quinzenals obertes a la participació dels veïns
Altres actuacions:
  • Assistència a l’homenatge a la dirigent veïnal Rosa Bueno
  • El mes de setembre i novembre representants del grup municipal del PSM van visitar Establiments i l’Associació li va transmetre les seves reivindicacions

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Programa d'activitats del grup excursionista Los Saltamontes d'Establiments