SOM UN POBLE I VOLEM SOLUCIONS: MANIFES DEL 14 DE MAIG DE 2011

MANIFEST DEL 14 DE MAIG

SOM UN POBLE I VOLEM SOLUCIONS

Aquest lema condensa el sentiment i el crit de protesta dels que avui hem caminat fins aquí. Hi hem arribat junts perquè compartim dues coses importants: l’estimació per Establiments i la voluntat de millorar el nostre poble.

Per la condició de ciutadans i ciutadanes estem legitimats per denunciar la inacció de les administracions públiques alhora d’atendre les nostres reivindicacions, algunes de les quals ja són ben antigues.

La principal via de comunicació del poble, lacarretera d’Esporles, no disposa de voreres.S’hi han produït atropellaments greus i mortals. Hi manquen més passos per a vianants, semàfors i ressalts. No es respecten els límits de velocitat. Les parades d’autobús no poden tenir marquesines. Quan hi plou, la cuneta es transforma en un toll d’aigua. La il·luminació és deficient. Els contenidors de fems ocupen la calçada. Circular-hi a peu o en bicicleta és un perill que ni l’Ajuntament de Palma ni el Consell de Mallorca han estat capaços de resoldre en trenta anys.

Una part de la zona urbana d’Establiments continua sense connexió a la xarxa d’aiguapotable i clavegueram sanitari. La majoria de les aigües dels pous d’aquestes cases estan contaminades. La solució proposada per Cort ha estat que els veïns paguin de la seva butxaca tot el cost d’aquest servei, que és tan bàsic per a la higiene de les persones com per al medi ambient.

La unitat bàsica de salut es troba en un revolt de la carretera sense voreres i té barreresarquitectòniques per a la gent gran. L’any 2008 la batlessa es va comprometre a posar-hi remei. Ara l’Ajuntament de Palma el Govern Balear diuen que no hi ha doblers per fer un centre nou i, potser, l’emplaçaran al casal de barri. Un casal de Barri aixecat sense consensuar amb els veïns ni la ubicació ni les característiques de l’edifici. El resultat: un equipament lleig i poc utilitzat. La Biblioteca d’Establiments és la menys emprada de la Xarxa Municipal. La regidora de Cultura ho ha atribuït a la seva pèssima ubicació.

En febrer del 2007 l’Associació de Veïns va presentar un plec d’al·legacions al Projecte de Reforma Interior d’Establiments (Peri). Encara esperem la resposta de l’àrea municipal d’Urbanisme.

Un tram del gasoducte projectat per Endesa Gas pot fer mal bé una part de la Serra de Tramuntana catalogada amb el màxim grau de protecció. Ni l’Ajuntament de Palma ni el Govern Balear no han respost al traçat alternatiu de l’Associació de Veïns, que és més respectuós amb l’entorn i està recolzat per unes 1.200 firmes. Ens oposem a què una infraestructura d’aquestes dimensions rapinyi el nostre paisatge, que és i serà una de les senyes d’identitat d’Establiments.

Recentment s’ha recuperat el dret de pas delcamí de Can Mallol. És una molt bona notícia que hauria de servir de precedent per reobrir altres vies tradicionals, gairebé esborrades del mapa per interessos particulars. Es tracta camins que uneixen el nostre poble amb altres indrets i vertebren la població i el territori.

L’Ajuntament tampoc no ha fet res per rehabilitarl’antiga casa de la vila, a la plaça de l’església. Res no ha fet per millorar els accessos alcementiri.

Al capdavant de les institucions que ens governen han passat partits polítics de signe divers. Entre sí tenen una cosa en comú: no han escoltat les principals demandes d’Establiments perquè no les han resoltes. Les bones intencions no s’assemblen gens a les bones obres.

Perquè reflexionem sobre el present i ens preocupa el futur, avui deim prou a la passivitat de les administracions. Som un poble que coneix bé els seus drets i obligacions. Som un poble que creu en el diàleg i en la mobilització. Segurament ha arribat el moment de demanar-nos si ens convé formar part d’un model centralista de ciutat que no ens té en compte; d’un estil de fer política ineficaç, opac i mediocre. Som un poble d’uns 3.000 habitants. De nosaltres depèn donar el primer pas per començar a caminar junts, tal i com hem fet aquest dematí.

L’escut d’Establimens és un braç que brandeix una espasa. Aquesta espasa avui s’ha transformat en una veu col·lectiva que exigeix solucions.

Visca Establiments!!!

Establiments, 14 de maig de 2011

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Programa d'activitats del grup excursionista Los Saltamontes d'Establiments