RESUM DE L'ASSEMBLEA GENERAL DEL 2013

divendres, de desembre 20, 2013  • el gasoducte no passarà per Establiments, 
  • el batle es compromet a pressupostar les obres d’Emaya 
  • el trasllat del centre de salut va per llarg 
  • el casal de barri s'ha reobert 
  • es vol recuperar la biblioteca pública 
  • el Camí de Can Mayol està tancat per ordre judicial 
  • balanç possitiu de les festes i crida a formar una comissió 
  • la reivindicació de les voreres seguirà el 2014


El passat 12 de desembre de 2013 va tenir lloc l’assemblea anual de l’Associació de Veïns d’Establiments, en la qual es van resumir les principals gestions i reivindicacions fetes  al llarg de l’any i es van comentar les propostes per al 2014. Els membres de la junta i els socis assistents van recordar Pep Forteza Valls, traspassat l’1 de desembre i fins aleshores president de l’associació. Els principals temes tractats van ser:

Gasoducte: Joan Kobeaga va informar de la decisió de la Comissió Balear de Medi Ambient d’obligar a Gesa Endesa a presentar un nou traçat. Això significa que les canonades del gasoducte no travessaran Establiments. Una notícia molt bona que arriba després de tres anys d’oposició al projecte inicial, a les al·legacions ben documentades, a les mobilitzacions veïnals, a la presència als mitjans de comunicació i a la recollida de prop de 1.500 firmes. La resolució completa es pot consultar al BOIB del 19 de novembre del 2013 (versió PDF). La intenció de l’Associació es difondre aquesta notícia entre la població, ja que es tracta d’un triomf molt important per a la nostra qualitat de vida i obliga a una empresa de l’envergadura de Gesa Endesa a rectificar.

Centre de salut: José Sedano va comunicar que el trasllat de l’actual centre de salut al Casal de Barri de la carretera d’Esporles es produirà però el Govern Balear no pot precisar quan. Els tècnics han aprovat el trasllat i n’ha quantificat el cost, però s’han de treure a concurs i no hi ha garanties que es faci durant l’any 14. En qualsevol cas, el nou centre de salut ocuparia la planta baixa del Casal de Barri a la segona es podran fer activitats veïnals.

Aigua i clavegueram. Pedro Torres va informar de la darrera reunió amb el batle de Palma, el president d’Emaya, la regidora del districte Nord i el secretari de l’Ajuntament sobre la històrica demanda de connexió a les xarxes d’aigua potable i clavegueram sanitari de les carrers de la zona urbana que encara no en tenen. El batle es va comprometre a fer el possible per incloure el cost de les obres (prop de 250.000€) en els pressupostos del 2014. Si això es produeix, la dotació del servei es farà. Els propietaris de les cases ja existents hauran de pagar la quota de connexió i els dels solars, aquesta quota i una part de les obres proporcional a les dimensions del terreny. Tot plegat pot ser una gran notícia si finalment el batle assumeix el seu compromís.  En principi, el carrers que té previst dotar Emaya són: Can Barceló, Nou, Can Pau Cella, Can Florit, Clot i un tram del Pou Comú.

Casal de barri i biblioteca pública. El passat mes de juliol es va reobrir el Casal de Barri de la carretera d’Esporles i des de llavors s’hi venen fent tallers. A finals d’any hi havia cursos de tai-txi, restauració de mobles i coral i a l’estiu es feren classes d’anglès. L’associació ofereix a tothom el casal per a fer-hi activitats per a majors de 16 anys o fins a 12 anys acompanyats d’un adult. Fins que s’hi traslladi el centre de salut, es poden disposar de les tres plantes. El dia de l’assemblea es va informar que la planta superior no es podria emprar perquè hi havia goteres i l’Ajuntament considera que el renou que produeixen els tamborers que hi assagen un cop per setmana no és molest. Pel que fa a la biblioteca, hi ha la intenció de reobrir-la i autogestionar-la. La intenció es situar-la a la Casa de la Vila (Plaça de la Immaculada), condicionar l’edifici i crear un grup de voluntaris per organitzar-la. Es fa una crida a afegir-se al projecte als veïns i veïnes que pugui donar llibres en bon estat, mobiliari i equipament informàtic.

Camí de Can Mayol. Sebastià Barceló va explicar que el dret de pas pel camí que travessa aquesta finca està pendent de resolució judicial. De moment, el propietari el té tancat i l’Ajuntament de Palma li reclama que l’obri per a què s’hi pugi passar lliurement. L’Associació de Veïns seguirà el cas de prop per tal que no es perdi aquesta històrica via de comunicació entre Establiments i Son Espanyol.

Socis. Es va comunicar que dels prop de tres-cents socis que formen part del cens, només un centenar estan al corrent de la quota de pagament. Als propers mesos es posar al dia la llista, ja que alguns d’ells ja no viuen a Establiments o no han actualitzat les dades bancàries.

Festes. El balanç de les festes d’hivern i d’estiu va ser positiu pel que fa la participació de la gent. L’associació fa una crida a tothom que vulgui formar d’una comissió de festes per a l’any que ve. El 2013 el programa de festes va ser modest però s’hi feren els actes més tradicionals. Pel 2014 l’austeritat també hi haurà de ser present per què l’Associació no rebrà cap subvenció municipal. S’obri la possibilitat d’organitzar un bar durant les festes per aconseguir fons.

Propostes pel 2014. Per a l’any nou hi ha dues grans reivindicacions: les voreres per a la carretera d’Esporles i la transformació de la Casa de la Vila en un centre cultural de referència per a tot el poble d’Establiments.


1 comentaris:

taula-mostrador ha dit...

1200 firmas en la 1ª Alegación, 600 firmas más en AVAAZ, o sea 1800 firmantes... ¡HAY QUE CELEBRARLO! (UN ÉXITO).

AUTORIA

Blog independent, transparent i reivindicatiu elaborat per Joan Mas Quetglas. a.v.establiments@gmail.com